Brouw dag 6-6-2020

Zaterdag ochtend was het weer eens tied voor een nieuw brouwsel. Naast de Hoppy Blonde werken we aan nieuwe recepten om in de toekomst meerdere variaties op de markt te kunnen brengen. Dit vergt veel tijd, en nog meer geduld! 

Daarnaast heeft Mark de laatste 3 maanden een nieuwe installatie gebouwd volgens het H.E.R.M.S. principe. Dit staat voor: Heat Exchanded Recirculation Mash System. In het kort wil dit zeggen dat je het brouwsel indirect verhit en zo de kans van aanbranden verkleint. Dit zorgt uiteindelijk voor een zuiverder bier, maar ook is het rendement een stuk hoger. Door het water met een externe warmte bron te verhitten en dit gecontroleerd door het graan te laten lopen kan dit worden bewerkstelligd. De eigen ontworpen controle kast zorgt ervoor dat alles op de juiste tempratuur word afgeregeld.

De capaciteit van deze installatie is slechts 35 liter en uitsluitend bedoelt om recepten te ontwikkelen. Met de brouwsoftware is dit eenvoudig op te schalen naar de 10 hecto liter waar wij bij Rigtersbier huurbrouwen. Daar brouwen we via hetzelfde principe H.E.R.M.S. en zodoende is het uiteindelijke bier goed te evenaren.

Voor ons nieuwe bier heeft Merijn al wat grondstoffen bijeen verzameld om uiteindelijk een recept uit te schrijven. Een bier met enkel hopsoorten uit de U.S.A. zal het moeten gaan worden. Welverstaan onder de naam American Pale Ale: A.P.A. 
Het basisbier zal veel lichte graansoorten bevatten voor een mooi fris kleurtje. We kiezen voor een lichte body om de hop extra goed door te laten komen en als een ware dorstlesser door het leven te kunnen gaan. 

Op de foto is Merijn bezig met het spoelen van het graan.
 Het kijkglas geeft al een mooi kleur van het wort(beslag van water en graan) weer. Het eindproduct zal wat afwijken maar in grote lijnen zal het overeenkomen.
Tijdens de kook worden er meerdere soorten hop toegevoegd wie voor bitterheid en hoparoma zullen zorgen. 1/3 van de gebruikte hop wordt in het kookproces verwerkt, waarnaar 2/3 zal worden toegevoegd tijdens het lageren van het bier. Deze vorm noemt men 'Dry-Hop' . Dit zorgt voor meer hoparoma's en dat juicy/tropische sfeertje mits je de juiste hop hiervoor gebruikt. Welke hopsoorten wij gebruiken is nog een geheim, maar zullen wel op het etiket staan. Kopen dus!

Het eindproduct zal 6 weken op zich moeten wachten voordat het gedronken kan worden. Wil jij dit niet missen en een eerlijk oordeel/review geven waar wij wat mee kunnen? Laat dan even een reactie achter en sluit je aan in ons testpanel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.